DJUR & NATUR

Här hittar du vårt kursutbud med tema natur! Hittar du inte den

kursen du vill gå? Kontakta oss så hjälper vi dig!

Fågelskådning

Vill du lära dig mer om olika fåglars arter, beteende, fågelsång och läten? Eller är du bara allmänt intresserad av fåglar? Följ med ut under och sommaren och lär dig mer om Botkyrkas olika fåglar!

Inga förkunskaper krävs!

Kursen leds av Erik Lennart som har många års erfarenhet inom fågelskådning.

Som deltagare behöver du ha tillgång till kikare, Fågelböcker finns tillgängliga om du vill låna under kursens gång.

2/6-30/6

Onsdagar

Hallundavägen 26

5 träffar

Gratis!

Kryddkurs med Boodla 🌱

Drömmer du om att ha en prunkande kryddträdgård på tomten eller balkongen?

På Gula Villan i Alby kan du under fem tillfällen vara med när Boodla lär ut allt du behöver veta för att komma igång hemma. Inom kursen gör vi tillsammans i ordning en helt ny kryddträdgård. Då lär du dig om design, vad olika typer av kryddor behöver för jord, vilka som vill ha sol och vilka kryddor som kommer tillbaka år efter år och vilka som du behöver så varje år. Du får också lära dig hur du sköter och förökar dina plantor.

Kursledare är Agnes Fischer och Filippa Bonander. Agnes är designern som är uppvuxen i en ekologisk handelsträdgård. Hon startade Boodla 2012 och har utbildat amatörer inom odling sedan dess. Filippa är utbildad trädgårdsingenjör och ansvarar för Boodlas grönsaksodlingar.

Du får lära dig bland annat om:

Trädgårdsdesign, vad behöver kryddväxter, jord och grusmaterial, hur man tar sticklingar, information om perenna kryddor som tål klimatet, anlägga rabatter med rätt dränering och jordtyp, krukodling och plantering, kryddors livslängd, utplantering och sådd, skötsel och skörd.

Du får även med dig en kruka hem under kursen.

10/6-8/7

Torsdagar

Gula Villan i Alby

5 träffar

Bushcraft (hösten 2021)

Den här kursen är för dig som är intresserad av ett mer aktivt friluftsliv i Botkyrka! För det bästa naturupplevelse kommer vi blanda Buschcraft med traditionellt friluftsliv.

Under kursens 3 tillfällen kommer du lära dig: Regelverk, eldkunskap, hantering av verktyg (yxa, morakniv) Hur man navigerar i naturen, rengör vatten ute i naturen, sätta upp tält och vindskydd, klädsel och mycket mer!

Vad är bushcraft? Bushcraft är en samling kunskaper som man behöver för att kunna utöva ett mer naturnära friluftsliv.

Tider:

5 juni: 11:00-13:00

12 juni: 11:00-13:00

19 juni: Sista tillfället kanske sker på kvällen för att uppleva naturen under kvällstid

Lördagar

Info kommer snart

3 träffar

Fiskekurs (hösten 2021)

Vill du lära dig att fiska? Veta vilken bete man ska använda? Hur man monterar ett fiskespö, lära dig olika kastteknik och hur man fångar olika fiskar?

Under juni månad har du möjlighet med en erfaren fiskare lära dig grundläggande kunskaper inom fiske. Kurser sker utomhus vid en av Botkyrkas sjöar.

Lördagar

Getaren Lida

Natureservat

3 träffar

Jägarteori (hösten 2021)

Jägarexamens teoretiska del är första steget mot en jägarexamen och ett liv i skog och natur. Vi hjälper dig nå ditt mål om jaktlicens med vår smidiga och pedagogiska onlinekurs som passar alla som är intresserade av att ta jaktlicens.

Kursen i jägarteori ger dig heltäckande kunskaper för att klara det teoretiska provet för jägarexamen. Kursen innefattar en fördjupning inom dem områdena som kan uppfattas som svårt inom teorin. Fåglar, kaliber etc.

Det första tillfället fokuserar på en genomgående diskussion vad alla vill ha utav kursen, vad alla tycker är svårt med teorin så jag kan ha bättre förståelse. Under andra tillfället börjar din cirkelledare att förklara och fördjupa sig i vissa problem områden som kan vara svåra. Det tredje tillfället fortsätter ni med en fördjupning och i slutet ge dem ett test prov på ca 20 frågor som dem har under helgen på att bli klara med.

På det sista tillfället så går vi igenom testet, fråga efter fråga så alla förstår, därefter fri frågestund.

Kommer snart

Kommer snart