
Svampguidning
Häng med på en guidad Svamptur på Lida Friluftsgård!
Vi plockar svamp tillsammans, och du får hjälp av svampkonsulenterna Sofia och Suvi att identifiera svamp som är bra och säker svamp att plocka och äta! En svamputflykt är ett perfekt sätt att komma ut i skogen och uppleva naturen, samtidigt som du på denna svampkurs lär dig om vilka svampar du kan plocka och tillaga!
Ta med
-Kläder efter väder
-Fika, vatten och något att sitta på.
-Penna & anteckningsbok
Om kursledaren
Sofia Slavik som driver företaget Vildväxt och är utbildad självhushållare, svampkonsulent och naturguide med bred erfarenhet inom matförädling och vårt vilda skafferi. Förutom växtvandringar hålls även kurser om ätliga alger och svampar i vår natur, samt workshops i fermentering och andra typer av matförädling.
Datum: 7 oktober
Tid: 09.00-11.00
Plats: Lida Friluftsgård
Kostnad: 190 kronor
Antal tillfällen: 1
Här kan du lära vanliga frågor angående ABFs cirklar

Gör din egna kombucha
Vill du lära dig att göra din egna kombucha? Det är både enkelt och kul att brygga denna hälsobrygd. Drycken går sedan att smaksätta på oändligt många sätt där bara fantasin sätter gränserna.
Kombucha tillverkas av koffein, socker och startvätska från en redan färdig brygd. Efter att den fått jäsa kan den antingen drickas naturell eller smaksättas under en andra jäsning då även kolsyra bildas.
Under kursen går vi igenom grunderna i tillverkningsprocessen, lär oss en struktur för att få rätt bakterier i flaskorna och inspirerar varandra till olika smaksättningar. Alla får starta varsin kombucha att ta hem.
Ingår i kursen:
En flaska, kombucha-startvätska, övriga ingredienser för att för att starta brygden, recept och spännande inspiration till framtida smaksättningar.
Om kursledaren
Sofia Slavik som driver företaget Vildväxt och är utbildad självhushållare, svampkonsulent och naturguide med bred erfarenhet inom matförädling och vårt vilda skafferi. Förutom växtvandringar hålls även kurser om ätliga alger och svampar i vår natur, samt workshops i fermentering och andra typer av matförädling.
Datum: 2a oktober
Tid: 17.30-20.30
Plats: ABF Botkyrka-Salem
Kostnad: 250
Antal tillfällen: 1
Här kan du lära vanliga frågor angående ABFs cirklar

Lär dig mjölksyra dina grödor
Vill du lära dig mjölksyra? Vill du göra dina grönsaker nyttigare än de var från början och få en ny smak att ha till maten? Då är den här kursen perfekt för dig. Kom och lär dig grunderna i mjölksyrning – en urgammal konserveringsmetod som än används på många håll i världen. Lek kemist med dina grödor och få dem att hålla hela vintern!
Under kursen går vi igenom grunderna av mjölksyrning, lär oss en struktur för att få rätt bakterier i burkarna och låter sedan fantasin flöda. Alla deltagare får göra 3 burkar var med valfri smaksättning från kryddförrådet. Burkarna tas sedan med hem för fortsättningen av fermenteringsprocessen och för att du ska få njuta av resultatet.
Ingår i kursen:
Kunskap, burkar, grönsaker och massvis med spännande kryddor.
Om kursledaren
Sofia Slavik som driver företaget Vildväxt och är utbildad självhushållare, svampkonsulent och naturguide med bred erfarenhet inom matförädling och vårt vilda skafferi. Förutom växtvandringar hålls även kurser om ätliga alger och svampar i vår natur, samt workshops i fermentering och andra typer av matförädling.
Datum: 10e oktober
Tid: 17.30-20.30
Plats: ABF Botkyrka-Salem
Kostnad: 250
Antal tillfällen: 1
Här kan du lära vanliga frågor angående ABFs cirklar
