top of page

För Cirkelledare

Tre personer med ett gemensamt kunskapsmål - det är allt som behövs för att starta en studiecirkel. Bara fantasin sätter gränser för vad den kan handla om!

Skapa en studiecirkel eller ett kulturevenemang

Skapa en Cirkelanmälan

Genom att trycka på knappen här nedan kommer du till vår digitala cirkellanmälan som du gör innan du startar din cirkel hos oss.

Skapa en
Arbetsplan

Arbetsplanen behövs alltid fyllas i om du skickat in en cirkelanmälan. Arbetsplanen finns även på din digitala närvarorapporterings-sida. 

Skapa en Kulturanmälan

ABF ❤️ Kultur

Här anmäler du ditt kulturarrangemang till oss så hjälper vi dig på alla sätt vi kan för att ditt kulturprogram ska bli så bra som möjligt.

Verktyg

Verktygslåda för cirkelledare på ABF

I verktygslådan hittar du tips på övningar och utvärderingsmetoder som du kan använda dig av i din studiecirkel. Verktygslådan ska inspirera till nya vägar och fungera som en metodbank. Övningarna kan med små förändringar användas både digitalt och analogt.

En verktygslåda i fyra delar

 1. Presentation och förväntningar, pdf

 2. Arbeta i grupp, pdf

 3. Demokratiskt lärande och kommunikation, pdf

 4. Reflektion och utvärdering, pdf

 

I ABFs webbutik kan du ladda ner eller beställa Verktygslåda för cirkelledare

utvecklingstrappa.png

Cirkelledarutbildning

Som cirkelledare är du en ambassadör för ABF och vi tycker att det är viktigt att du har möjlighet att fortsätta utvecklas som ledare. 

Hur ska jag göra för att gå en cirkelledarutbildning?

Vi vill med utbildningen skapa ett intresse och en förståelse för vad ABF och folkbildning egentligen är. Här får du mer kunskap om folkbildning, studiecirkelpedagogik med mera.

GRUND är bara början och när du har gått den finns flera fortsättnings och fördjupningsutbildningar som du kan delta i. Här diskuteras spännande ämnen som ledarskap, gruppdynamik, folkbildningshistoria, distanspedagogik, teknik för studiecirkeln mm. Det förekommer lokala variationer och upplägg. 

Här nedan hittar du våra datum för cirkelledarutbildning

Bli cirkelledr

Bli cirkelledare!

Bli en cirkelledare!

Som cirkelledare är du en viktig kugge i det ständigt pågående folkbildningsarbetet hos ABF. Folkbildningen är ett sätt att göra kunskap tillgänglig för alla människor i vårt samhälle och är en viktig del av cirkelledarrollen. 

Rollen som cirkelledare

 • Som cirkelledare ska du guida deltagarna så att alla får komma till tals, hålla den röda tråden och återkoppla till frågeställningar och mål.

 • Ni lär er tillsammans av varandras erfarenheter och kunskaper, samt av det studiematerial ni använder. Som cirkelledare behöver du inte ha mer kunskap om ämnet.

 • Cirkelledaren är den som oftast har den mesta kontakten med oss. 

 • ABF anordnar regelbundet utbildningar och inspirationsträffar för dig som cirkelledare.

Introduktionsträffar

Introduktionsträffen är för dig som är nyfiken på ABF och rollen som cirkelledare och sedan vill gå cirkelledarutbildning GRUND. Här får du vårt introduktionsmaterial och en första inblick i ABF, folkbildningen och cirkelledarrollen. För dig som redan fått en introduktion av din kontaktperson på ABF, kan du istället anmäla dig direkt till cirkelledarutbildning GRUND. 

Cirkelledarutbildning GRUND

Efter introduktionen med oss, får du gå Cirkelledarutbildning GRUND. I den lär du dig följande: 

 • Folkbildning – vad är det?

 • ABFs historia och betydelse

 • Ledarskap – att leda en studiecirkel

 • Samarbete, kommunikation och konflikthantering

 • Verksamhetsformer inom folkbildning

 • Riktlinjer – hur gör vi på ABF?

bottom of page