top of page

 Botkyrka firar 100 år
med demokrati! 

Boka in lördagen den 30 oktober med ABF!

Den 30 oktober 12.00-16.00 firar vi tillsammans med ett tjugotal föreningar 100 år med demokrati. Det vill vi fira med er! Under dagen anordnas kostnadsfria föreläsningar, panelsamtal och familjeaktiviteter i demokratins namn.

 

Fira föreningslivet i Botkyrka, ta del av spännande utställningar, lyssna på skönsång från FEJM, se en teaterföreställning, dansa zumba, prova på ansiktsmålning och missa inte godisregnet!

Plats: Hallunda Folkets Hus

Tid: 12:00-16:00

Pris: Gratis!

1/9

PANELSAMTAL

100 år av

demokrati

Det är hundra år sedan Sverige blev en demokrati med allmän och lika rösträtt. Vad kan vi vara stolta över vad gäller svensk demokrati och vilka utmaningar kan vi se idag hundra år senare?

Medverkande i samtalet:

Somar Al Naher

Lorena Delgado Varas

Emanuel Ksiazkiewicz

Moderator:

Araia Ghirmaz Sebhatu

Somar-Al-Naher-2.jpg

DISKUSSION

Om

Demokrati

Demokrati betyder ungefär folkstyre eller folkmakt. En grundtanke med demokrati är att den som är medborgare eller bor i ett land ska ha möjlighet att vara med och tycka till om hur landet ska styras.

Alby Fritidsgård diskuterar tillsammans med ungdomarna vad demokrati betyder för dem och tillsammans lär dig av varandra.

Image by Gayatri Malhotra

WORKSHOP

Yttrande-

frihet

Yttrandefrihetslagen ger dig rätt att offentligen uttrycka tankar, åsikter och känslor och i övrigt lämna uppgifter i vilket ämne som helst.

Sanda Fritidsgård har tillsammans med sina ungdomar en workshop i yttrandefrihet för att väcka större förståelse.

 

 

 

 

Image by Matheus G.O

PANELSAMTAL

De förtrycktas pedagogik

Social ojämlikhet, förtryck, pedagogik, dialog, kultur? Nyckelord för ditt arbete, eller ett samhällsintresse? 
Paulo Freires ”De förtrycktas pedagogik” är nyöversatt till svenska och utgiven på Trinambai förlag.  
Med anledning av Paulos Freires 100-årsdag bjuder MKC tillsammans med Trinambai och socialt arbete, Södertörns högskola in till samtal om Paulo Freire - och sökandet efter en annan värld. 

I panelen:

Daniel Diaz, Rädda Barnen, Jan-Erik Perneman, Folkbildare och fil. dr i pedagogik, Per Wandel, Dalslands folkhögskola, Majsa Allelin, fil. dr i socialt arbete, Södertörns högskola 

Moderator:

Lisa Kings, Södertörns högskola

 

250px-Paulo_Freire_1977.jpg

WORKSHOP

Övning i demokrati

För att lära sina besökare om demokrati på ett spännande sett kommer Sandra Fritidsklubb och Fritidsgård skapa förståelse för demokrati genom övningar, påståenden och fyra hörn.

 

Image by Andrew Moca

EVENEMANG

Climate

Change

I samband med Föreningens 25-års jubileum anordnar Filippinska Kultur-och Fritids-förening en "Community Festival" med tema demokrati och engagemang. De erbjuder olika aktiviteter för hela familjen för att locka folk. Föreläsning, underhållning med folkdans och musik, barnens hörna med prova på aktiviteter som hantverk och barnpyssel, Prova på yoga/zumba för kvinnor och seniorer, etc. Prova på Filippinska delikatesser, infobord, etc.

 

Image by Markus Spiske

13-16 år

Demokratisk

övning

Demokrati, fredlig konflikthantering och ickevåld hör samman. Att varje människor får komma till tals och tas på allvar är viktigt både för en fungerande demokrati och för att kunna hantera orättvisor och konflikter utan våld, med respekt för alla inblandade parter. 

Välkommen till Tullinge Fritidsgård där de ikväll har olika demokratiska övningar för sina besökare.

Image by Ehimetalor Akhere Unuabona

Workshop

Rösträtt för

kvinnor

I maj 1919, klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom och en 35-årig lång kamp och väntan var till ända. Hur gick det till och vilka var kvinnorna som ägnade stora delar av sina liv åt rösträttsfrågan?

Sanda Fritidsgård och Klubb tittar tillsammans på dokumentären Rösträtt för kvinnor 100 år och har sedan workshop utefter filmens viktiga ståndpunkter.

Image by Jeffery Erhunse

Aktivitet

Rösträtt & jämställdhet

Tanken är att visa upp två klipp på Ur Play som handlar om rösträtt och jämställdhet. Efter varje del har vi diskussionsfrågor angående rösträtt och jämställdhet samt att besökarna ska få diskutera och berätta sina åsikter och tankar. Vi vill att ungdomarna ska få en djupare inblick i demokratins historia när det kommer till frågorna angående rösträtt och jämlikhet. Tullinge Fritidsgård vill även fråga sina besökare vad det är som lett till vårt välfungerande Sverige som avslut på aktiveteten.

Image by Alex Litvin

WORKSHOP

Rösträtt för kvinnor

I maj 1919, klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom och en 35-årig lång kamp och väntan var till ända. Hur gick det till och vilka var kvinnorna som ägnade stora delar av sina liv åt rösträttsfrågan?

Stjärnans Fritidsklubb tittar tillsammans på dokumentären Rösträtt för kvinnor 100 år och har sedan workshop utefter filmens viktiga ståndpunkter.

Image by Vladimir Soares

WORKSHOP

Våld i nära relation

Våld i nära relationer är ofta ett mönster av handlingar som kan vara allt ifrån subtila handlingar till grova brott. Mer konkret är det allt ifrån att bli förlöjligad till att utsättas för våldtäkt eller allvarliga hot.

Under kvällen lyfter Alby Fritidsgård upp den viktiga frågan för att ge ungdomarna förståelse på vad våld i nära relationer innebär och hur du som är utsatt kan få hjälp.

Image by Gemma Chua-Tran

WORKSHOP

Demokrati 

i Sverige

Genom att använda sig utav kunskapsspel så lär Stjärnans Fritidsklubb ut till sina unga om demokrati och demokratin i Sverige på ett pedagogiskt och informativt sett.

 

 

 

 

Image by Norman Tsui

TIPSRUNDA

Promenad i demokratin

Genom en informativ tipsrunda med fokus på demokrati och dess historia så lär Tullinge Fritidsgård sina unga om att förstå sig på demokrati och vad det innebär för vårt samhälle. 

 

Image by Tim Mossholder

DISKUSSION

Uttryck dina känslor

De flesta känslor har ett namn, men hur vet man hur en känsla ska kännas?

Många är ovana vid att tolka sina känslor. Kanske identifierar man bara två lägen: ”Det är bra”, eller ”Det är inte bra.” På Alby fritidsgård hjälper de sina besökare hur det är att uttrycka sina känslor.

 

Image by Yasin Yusuf

EVENEMANG

Klimat

Aktion

En kurs för dig som vill lära dig mer om klimatkrisen och få verktyg för att öka ditt engagemang, särskilt ur ett medborgarperspektiv.

Vill du prata med människor om den globala uppvärmningen och vad vi kan göra åt saken? Vill du inspirera andra att engagera sig för en hållbar omställning i det lilla och i det stora? Du behöver inte vara expert för att visa vägen, det viktigaste är ditt engagemang. Med den här utbildningen får du en grund för att prata om klimatkrisen och bli en inspiratör för omställning.

Kursledare: Torbjörn Wennström och Moa Widmark.

Frågor?  Kontakta: charlotta.johansson@ klimataktion.se

Image by Jacqueline Godany

10-12 år

Debatt om yttrande-frihet

Nu får barnen chansen att få hålla en debatt och lyfta fram deras argument. Vi vill att barnen ska kunna få dela upp sig i två olika grupper (för och emot) och debattera med varandra. Alla barn ska få testa att stå på båda sidorna. Detta är för att de ska få ta på sig ansvaret och få känna på vad yttrandefrihet är. Tullunge Fritidsklubb vill hålla denna debatt med demokratisk inriktning.

Image by Priscilla Du Preez

Workshop

Måla demokrati

Genom att använda sig utav papper och färg vill Sanda Fritidsgård och klubb att deras besökare ska få ner deras tankar kring demokrati på papper. 

Image by Nathan Dumlao

Aktivitet

Våra kön

Våra kön - moment för starka kvinnor. 

Syftet med denna aktivitet är att uppmärksamma och förebygga moment mot normen mellan kvinnor och män. Stjärnan Fritidsklubb kommer även diskutera kring ämnet och prova på olika experiment som visar att kvinnor kan göra det män kan - och män kan göra det kvinnor kan. I denna aktivitet vill de även lyfta upp likabehandlingstänk hos deras besökare.

Image by Dainis Graveris
bottom of page