ABF - För Botkyrka Framåt

Mäns våld mot kvinnor

Vi på ABF Botkyrka-Salen vill genom den breda trygghetssatsningen ”ABF för Botkyrka framåt” belysa den aktuella problematiken kring mäns våld mot kvinnor. Våld mot kvinnor som utövas av män utgör ett allvarligt samhällsproblem och det ska inte accepteras att kvinnor går runt med en rädsla för att bli utsatt för våld eller trakasserier vare sig på jobbet, i hemmet, på arbetsplatsen eller i vårt samhälle. För att bekämpa mäns våld mot kvinnor tror vi att det krävs stora insatser från flera aktörer.

 

Därför kommer vi under juni månad arrangera bildningsaktiviteter kopplat till ämnet. Vi vill belysa frågan från flera perspektiv, få igång ett samtal och ett lärande kring vad olika aktörer och enskilda människor kan göra för att bidra till lösningen.

2_Dragarbild_edited.jpg

Författarsamtal

"Vem har sagt något om kärlek?"

Vem har sagt något om kärlek? är en personlig och gripande skildring av hur ett hedersstyrt liv i Sverige kan se ut. En direkt inblick i de förhållningsregler och förbud som präglade författarens uppväxt, och som ingen av klasskompisarna kände till eller fick veta någonting om.

Elaf Ali är född 1987 i Bagdad, Irak. Som fyraåring kom hon till Sverige, där hon växte upp i Kristianstad, och är nu bosatt i Stockholm. Elaf Ali är journalist och har bland annat jobbat som programledare på Sveriges Television och Sveriges Radio, samt som krönikör på Expressen.

Den självbiografiska romanen Vem har sagt något om kärlek? är hennes debut.

24 juni
15:00

Författare:

Elaf Ali

Moderator för samtalet:

Somar Al Naher

ABF, journalist

Image by Mert Kahveci
Till föreläsningen

Härskartekniker

Härskarteknikerna är ett faktum-inget man väljer att tro på eller inte. Det är allas ansvar att få upp dessa förtryckande strukturer till ytan för att sedan krossa sönder dem. Men hur upptäcker man att dem finns?

 

En del använder sig av härskartekniker med flit, andra omedvetet, men att dess existens är acceptabel för att förtrycket fortlöper och hindrar jämställdhetsutvecklingen i skolan, på arbetsplatsen och i samhället i stort. För att kunna hantera och agera mot härskartekniker behöver man först och främst veta vilka de är och hur de fungerar. Sedan lära sig att se dem, hantera dem och göra dess problematiska existens uppmärksammad för sin omgivning - för att slutligen göra dem otillåtna och krossa dem.

För att sedan bygga vidare på jämställdhetsutveklingen behöver man bryta gamla könsnormer och ha ett dagligt jämställdhetstänk.

18 juni
15:00

Föreläsare:

Cassandra Solback, frilandsjournalist, föreläsare och författare

Image by Dylan Gillis
Alby Fritidsgård

Samtal om Våld

Den 12 juni kommer vi prata om våldet i nära relation, psykisk misshandel och hederskultur. 

Varför tror ni det är så vanligt med våld i nära relation och varför blir det alltmer vanligt? Hur ser det ut i olika kulturer och hur ser kvinnans roll ut då?

Dagen på Alby Fritidsgård kommer fyllas med rollspel, filmvisning samt övningar för att ge en större förståelse för den utsatthet och rädsla många upplever. 

12 juni
Hela dagen

Medverkande:
Zeineb Badry

Image by Dawid Zawiła
Sanda Fritidsgård

En bättre man

Den 7:e juni kommer vi ha workshop i hur BRIS jobbar med våld i nära relationer och vart man kan vända sig för att få hjälp.

Vi kommer även se och diskutera dokumentären ” En bättre Man”

Om dokumentären ”En bättre man”

Attiya blev missandlad av sin pojkvän Steve dagligen under två års tid. Det ständiga våldet lämnade henne fysiskt och emotionellt dränerad. Tjugotvå år senare känner Attiya att hon är mogen att träffa Steve och ber honom att möta henne på ett kafé. Hon har sedan länge gått vidare med sitt liv, men bär fortfarande emotionella ärr efter deras tid tillsammans. Attiya vill veta hur Steve kommer ihåg deras förhållande och hur han rättfärdigar vad han gjorde mot henne. Vi får följa intima konversationer mellan det före detta paret och terapeuten Tod Agusta-Scott, som specieliserat sig på att arbeta med män som har använder vål

7 juni
19:00

Medverkande:
Sanda Fritidsgård

Image by Siavash Ghanbari

Mäns våld och

mäns ansvar

Välkommen till ett samtal med Alán Ali (Ordförande i organisationen MÄN) och Atilla Yoldas (reporter, föreläsare, författare) där vi diskuterar Mäns våld mot kvinnor och mäns ansvar. Hur kan vi förebygga machokultur och destruktiva mansnormer. Alan och Atilla kommer besöka Alby fritidsgård den 8:e Juni kl 18.30 för att samtala med våra ungdomar och även ge konkreta tips på hur killar och män kan bidra och stoppa mäns våld mot kvinnor.

Föreläsningen kommer sedan sändas digitalt på vår Facebook sida.

15:00
11 juni

Medverkande:

Atilla Yoldas

Reporter, föreläsare och författare

Alán Ali

Ordförande i organisatonen MÄN

Image by Joshua Rawson-Harris

Våld i nära relation och stalking

Våld i nära relation och stalkning är ett omfattande folkhälsoproblem där var tredje kvinna rapporterat att hon någon gång varit utsatt. De resurser som tillhandahålls idag har relativt låg effekt, då både utsatthet och återfall är fortsatt vanligt förekommande samt att de utsattas och deras barns tillfredsställelse med sina liv är låg, särskilt på landsbygden.

En orsak till den låga effekten är att socialtjänst och polis har olika perspektiv på riskhantering, skydda versus brott, i kombination med en brist på strukturerad samverkan. Mer effektiv riskhantering måste till för att förhindra våldet. Projektet RISKSAM är en strukturerad riskhanteringsmodell som utgör länken mellan riskbedömning och riskhantering, där den yttersta ambitionen är att förhindra partnervåld och stalkning. 

18:00

Medverkande:

Helén Olsson
Socionom, PhD hälsovetenskap, lektor i socialt arbete​

Susanne Strand
Docent i kriminologi

1200x1200bb-75.jpg
Stjärnans Fritidsklubb

Toxic Relationer

Den 10:e juni kommer vi på Stjärnans fritidsgård tillsammans med våra ungdomar lyssna och diskutera Urplays nya podd Toxic – om relationer, gränser och våld.

 

4 av 10 unga har utsatts för någon form av våld av sin partner. Det handlar om svartsjuka, kränkningar, förödmjukande kommentarer, hot, övergrepp och andra sorters våld. Men hur kan man märka av tidiga tecken som visar att en relation är osund? Och var går egentligen gränsen? Stjärnan diskuterar tillsammans med barnen vanliga, men skadliga beteende som kan förekomma i toxic relationer och vad man kan göra om man själv befinner sig i ett destruktivt förhållande.

10 juni
15:30

Medverkande:
Stjärnans Fritidsklubb

Image by Hannah Busing
Tullinge Fritidsgård

Mäns våld

Den 7:e juni välkomnar vi våra ungdomar till diskussionsforumet ABF För Botkyrka Framåt där vi tar upp ämnet: Mäns våld mot kvinnor. Vi kommer diskutera vad man kan göra som ungdom när man ser någon i ens närhet i fara, vart man kan vända sig om man behöver hjälp. Vi kommer även folkbilda om de olika organisationer som finns i Sverige som arbetar mot och uppmärksammar Mäns våld mot kvinnor

7 juni
19:00

Medverkande:
Tullinge Fritidsgård

Image by Austrian National Library

Kvinnohistoria

Som kvinna räcker det inte med kunskap och att göra bra ifrån sig för att få ta plats eller bli omnämnd för ditt lyckande – att bli omnämnd i historien verkar näst intill omöjligt. 

Att vara kvinna kan ibland kännas som en nitlott, då det mesta alltsom oftast värderas lägre än mäns handlingar och kunskaper. Detta är inget nytt och även fast det var betydligt sämre förr så är det inte bra nu och delar av den vunna kvinnokampen hänger ständigt på en tunn tråd!

15:00
4 juni

Föreläsare:

Cassandra Solback

Frilandsjournalist, föreläsare och författare

Terese Svanström-1.jpg
Stjärnans Fritidsklubb

BRIS

Den 8:e juni får Stjärnan fritidsgård ett digitalt besök av Terese Svanström, regionombud för Bris. Som regionombud är en av Terese uppgifter att ge information om barns rättigheter utifrån barnkonventionen. Bris vision är just att varje barn känner till sina rättigheter och lever i ett samhälle där barnets rättigheter tillgodoses och där inga barn behandlas illa. Den föreläsningen som ges idag handlar om Bris stöd och om barnkonventionen.

8 juni
15:30-16.30

Medverkande:
Terese Svanström
Regionsombud för BRIS

Image by Joel Muniz
Sanda Fritidsklubb

Nära och kära i farozonen

Under dagen kommer vi ha diskussion med de yngre  besökare kring våld inom nära och kära eller en vän. Hur kan du  som ung få hjälp, vart kan du vända dig.

Den 9:e juni kommer vi på Sanda fritidsgård hålla i en workshop om hur du som ung kan få hjälp när nära och kära i farozonen. Vi kommer använda studiematerial från BRIS, UNIZON samt kvinnofridslinjen information .

9 juni
14:30

Medverkande:
Stjärnans Fritidsklubb

r6yog5hidtraawn0k10b.jpg
Tullinge Fritidsklubb

Att göra motstånd

Den 9:e juni kommer vi titta på ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) film -Att göra motstånd.

 

Att göra motstånd handlar om makt, kontroll och misshandel och är ett starkt familjedrama som väcker många känslor. Efter filmen blir det en diskussion med ungdomarna och vi kommer använda oss utav ROKS diskussionsunderlag för att hjälpa oss diskutera innehållet och den sk normaliseringsprocessen, dvs hur våldet med tiden blir normalt och en del av vardagen för många kvinnor.

9 juni
14:30

Medverkande:
Tullinge Fritidsklubb

Behöver du hjälp?

Ring alltid 112 när du är i akut fara

Botkyrka Kvinno-och Tjejjour

www.botkyrkakvinnojour.se

Socialtjänsten

För vuxna: 08-530 618 00

För barn: 08-530 622 55