MINNESPOLITIK, FOLKMORD OCH RÄTTVISA
PROGRAM 21 MAJ

En konferensdag som präglas av panelsamtal och dialoger med skilda perspektiv från praktiker, pedagoger konstnärer och forskare. Samtalen kommer t ex att beröra konsekvenser och utmaningar med att arbeta med frågor relaterade till folkmord som konstnär eller lärare och vad det kan innebära att leva med egna eller ärvda erfarenheter av folkmord. Andra konferensdagen äger rum i Hallunda folkets hus. Alla samtal är på svenska.

09.00-09.30

Registrering & kaffe

09.30-09.45

Inledande ord

Image by Joshua Hanson
Svante- Lundgren.jpg

10.00-11.00

Folkmord - förståelse, rättvisa, försoning

Svante Lundgren, docent verksam vid Centrum för Teologi och Religionsvetenskap vid Lunds Universitet.

11.10-12.00

Panelsamtal: Arvet av Seyfo

Deltagare: Berolin Deniz, Seyfo-ättling och sociolog; Daniel Boyaciaglu, poet och musiker; Gabriel Melki, kommunalråd i Botkyrka kommun. Moderator:  Amanda Sokolnicki, politisk redaktör på Dagens Nyheter.

unsplash-qbn1lmmC0ok_edited.jpg
MarjamKatzin.jpg

13.00-13.50

Pedagogik och folkmord – hur pratar vi med elever om folkmord?

Deltagare: Marie Sterling, gymnasielärare i svenska, religion och historia, mottagare av K P Arnoldsonpriset; Mirjam Katzin, jur.dr., samordnare mot antisemitism, Malmö stad; Mujo Halilovic, Romskt informations- och kunskapscenter, Malmö stad. Moderator: René León Rosales, forskare, Mångkulturellt centrum.

14.00-14.50

Panelsamtal: #TigrayGenocide - att jobba med ett folkmord under medieskugga

Deltagare: Besrat Tesfaye, universitetslektor, docent i företagsekonomi. Judith Kiros, poet, journalist och doktorand. Neham Hassen, aktivist.  Dawit Solomon, styrelsemedlem Tigray Relief Sweden. Moderator: Samuel Girma, curator inom film/konst och skribent.

Arrangeras av  Tigray Relief Sweden i samarbete med ABF-Botkyrka Salem

Image by Gian Cescon
Image by Dan Farrell

Panelsamtal: Konstens och kulturens möjligheter: Vilka möjligheter ger konst, kultur och den visuella historien att närma sig frågor om brott mot mänskligheten?

Deltagare: Saadia Hussain, konstnär och konstpedagog, Mångkulturellt centrum; Joanna Rubin Dranger, affilierad professor knuten till Konstfack; Catherine Anyango Grünewald, lektor och konstnär på Konstfack. Moderator: Joanna Sandell Södertälje konsthall.

Panelsamtal: Minnespolitik och monumenten. Arkiv, statyer och monument är kopplade till en kollektiv vilja till att minnas vissa personer och skeenden. Vilka svårigheter, möjligheter och utmaningar finns med materialiseringen av ett minnesarbete?

Deltagare: Nicolas Lunabba, HelaMalmö;  Johanna Mannergren Selimovicdocent i freds- och utvecklingsforskning, Södertörns högskola. Moderator: Nina Edström, forskningsassistent vid Mångkulturellt centrum.

johanna-mannergren-selimovic-red.jpg
monica.jpg

16.50-17.00

Avslutande ord: Monica Fundin Pourshahidi, Ny verksamhetschef för Mångkulturellt centrum